Zimné obdobie je spojené s prejedaním sa (Vianoce, Nový rok). Naše telo je vystavené väčšiemu množstvu tukov a sacharidov.
V spojení s „ papučovo – gaučovou“ kultúrou bez aktívneho pohybu nám naše trávenie často krát vypovedá poslušnosť. Medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa v tomto období stretávame patrí:

  • zlé trávenie (dyspeptický syndróm)
  • nafukovfanie (meteorizmus, flatulencia)
  • kŕčovité bolesti brucho
  • pálenie záhy (reflux)

PREVENCIA = ZÁKLAD ÚSPECHU

Menej je viac – rozdeľte si dennú dávku jedla na menšie a častejšie porcie.

Oči (ne)jedia – nepodliehajte pudovému pohľadu na plný stôl.

Pohyb pomáha – spoznávajte krásy zimných prechádzok a športu, pohybová aktivita podporuje naše trávenie a pohyb čriev.

S alkoholom rozumne – aperitívom sa rozumie malé množstvo alkoholu pred jedlom.

…. v prípade, že to preženiete s jedením ….

ANTACIDÁ – bojujú pri nadmernej tvorbe žalúdočnej kyseliny a páleniu záhy. Pozor na sódu bikarbónu, ktorá na krátku dobu uľavuje od nepríjemných príznakov, avšak potom ešte viac stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny, taktiež zvyšuje pocit nafúknutia. (Rennie, Talcid, Gaviscon)

TRÁVIACE ENZÝMY – rozkladajú jednotlivé zložky potravy na menšie stráviteľné zložky. Použite ich, ak máte pocit zlého trávenia, pocit ťažkosti na žalúdku a pri nafukovaní. (Pancreolan, Panzytrat)

SPAZMOLYTIKÁ – zmierňujú alebo odstraňujú kŕčovité bolesti v bruchu, používajú sa pro problémoch so žlčníkom a pri bolestivej menštruácií. (No-Spa, Buscopan)

DEFLATULENCIA – pomáhajú uvoľňovať nahromadené plyny, používame ich v prípade pocitu nafúknutosti. ( Espumisan, Sab Simplex, Simethicon)

ČAJE – pitie vhodne zvolených čajov nám môže efektívne pomôcť s tráviacimi ťažkosťami. Vhodné čajoviny: plod feniklu, plod anízu, kvet rumančeku, vňať šalvie, vňať mäty a mnohé iné.